Hoe werkt dat?

Wat is infrarood?

“Infrarood is een elektromagnetische golf, onzichtbaar licht dat aan de basis ligt van al het leven in de natuur”. Verre infrarood heeft een golflengte vergelijkbaar met de straling afgegeven door het menselijk lichaam. Als infrarood ons lichaam binnendringt, werkt dit onmiddellijk in op onze moleculen en zo voelen we warmte aan, tot diep in onze weefsels.

Infrarood verwarmt niet de lucht, maar materialen: vloer, plafond, muren en alle voorwerpen in de kamer. Deze voorwerpen gaan deze warmte dan opnemen en langzaam opnieuw vrijgeven. Zo zijn dit ‘radiatoren’ geworden.

De warmte wordt dus gelijkmatig verspreid, op de vloer en aan het plafond. Omgekeerd gaan klassieke convectietoestellen (luchtstroom) eerst de lucht opwarmen en die warmte stijgt dan op naar het plafond.

Vandaar de uitdrukking “warm hoofd, koude voeten”. Voor alle duidelijkheid, infrarood heeft minder graden nodig om een comfortabel warmteniveau te bereiken!

Waarom infraroodverwarming gebruiken?

Dit creëert een comfortabele stralingswarmte, vergelijkbaar met de stralen van de zon.

Niet te verwarren met (schadelijke) uv-stralen. Bovendien geeft zelfs ons eigen lichaam infraroodstralen af. Sinds de jaren 60 wordt infraroodstraling gebruikt als ‘therapeutische’ warmte door de geneeskunde. Infraroodstraling laat toe om de lichaamstemperatuur van baby’s in de couveuse op peil te houden, kinesisten gebruiken deze straling om spierletsels te genezen en schoonheidsspecialisten passen die toe in hun schoonheidsbehandelingen.

  • Infraroodverwarming is zuinig en in vergelijking met een convectietoestel kan de temperatuur lager ingesteld worden (minstens 2°C) om een hoger comfort te bereiken
  • Geen luchtcirculatie, stof of bacteriën
  • Ideaal voor mensen met astma of allergieën
  • Infrarood verwarmt en droogt de muren en verhoogt zo hun isolatievermogen
  • Infrarood bestrijdt vocht en doet schimmel verdwijnen (badkamer, condensatie ...)
  • Infraroodverwarming vergt geen onderhoud, is nooit defect en is heel eenvoudig te installeren
  • De toestellen kunnen tegen de muur of aan het plafond bevestigd worden


Maar ook:

  • U hoeft geen stookolie, hout of pellets meer binnen te doen
  • Infrarood produceert een gezonde warmte, met respect voor het milieu