Vaak gestelde vragen

Artikel 1. Preambule

1. Wat betekent de IP-beschermingsgraad?

De IP-beschermingsgraad is een internationale norm van de International Electrotechnical Commission met betrekking tot bescherming. Deze beschermingsgraad deelt materialen in naargelang de bestendigheid tegen de indringing van vaste voorwerpen en vloeistoffen. De aanduiding is als volgt gestructureerd door de norm CEI 60529: IP 55 waarbij 55 twee cijfers en/of een letter kunnen zijn. De cijfers geven de overeenstemming weer met de voorwaarden samengevat in de onderstaande tabellen. Als een criterium niet ingevuld wordt, kan het cijfer vervangen worden door de letter X.

  1e cijfer beschermingsgraad (tiental) = bescherming tegen stof 2e cijfer (eenheid) = bescherming tegen water
0 Geen bescherming Geen bescherming
1 Beschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 50 mm Beschermd tegen verticaal vallende waterdruppels
2 Beschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 12,5 mm Beschermd tegen vallende druppels op een 15° gekanteld apparaat
3 Beschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 2,5 mm Beschermd tegen vallende druppels op een 60° gekanteld apparaat
4 Beschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 1 mm Beschermd tegen besproeiing onder eender welke hoek
5 Beschermd tegen stof Beschermd tegen bespuiting onder eender welke hoek (straal van 12,5 mm aan 12,5 l/min)
6 Volledig beschermd tegen stof Beschermd tegen bespuiting onder eender welke hoek (straal van 22,5 mm aan 100 l/min)
7 - Beschermd tegen de gevolgen van onderdompeling (tot 1m)2. Wat is de levensduur van een toestel?

Freedam-toestellen hebben een levensduur van meer dan 80.000 werkingsuren en hebben 10 jaar garantie

3. Hoeveel elektriciteit verbruikt een Freedam-toestel?

De berekening van de verbruikskosten van onze infraroodtoestellen is heel eenvoudig, u vermenigvuldigt het vermogen van het toestel gewoon met de prijs per kW die (in België) gemiddeld € 0,23/uur bedraagt.

Als u de Freedam 750 bijvoorbeeld gedurende 6 uur inschakelt, of 4500 Watt in 6 uur = 4,5 x € 0,23 of € 1,03, dat is € 0,17 per uur

Als u bovendien een thermostaat gebruikt, ligt het verbruik nog lager.

4. Zijn Freedam-verwarmingstoestellen echt zuinig?

Infraroodverwarming is de ideale oplossing om uw energieverbruik te beperken. Voor elke graad waarmee u een kamer opwarmt, bespaart u ongeveer 7% in vergelijking met centrale verwarming. Bovendien wordt niet de lucht opgewarmd, maar de massa. De muren, vloeren en voorwerpen houden de warmte langer vast. Ook dat leidt tot een energiebesparing en een lager verbruik. In totaal heeft infraroodverwarming 34 Watt per vierkante meter nodig om een ruimte efficiënt te verwarmen.

5. Is infraroodverwarming schadelijk voor de gezondheid?

Infraroodverwarming verwarmt het menselijk lichaam net zoals de zon dat doet, maar dan zonder uv-stralen. Mensen lopen dus geen enkel risico. Bovendien komen we in ons dagelijks leven sinds jaren en herhaaldelijk in contact met infraroodtoepassingen (verwarming, thermografie, communicatie, opsporing, authenticatie, geleiding, reflectografie, enz.).

Op het vlak van verwarming worden infraroodlampen voornamelijk toegepast in de geneeskunde en welzijnssector, de auto-industrie, de voedingsmiddelensector, de kunststoffenverwerking, enz. Sinds enkele jaren heeft deze technologie ook zijn weg gevonden naar de sector van individuele of collectieve verwarming dankzij de komst van nieuwe, uiterst efficiënte stralingselementen. Enkel bepaalde heel intense en krachtige infraroodlasers kunnen specifieke risico’s inhouden voor de gezondheid.